Popoln espresso: majhna skodelica, velik trenutek

Za poznavalce je espresso samo bistvo kave, pravi fizikalno-kemični čudež. Je tudi umetnost, zahteva strast, spretnost in spoštovanje prave italijanske tradicije.

Šest skrivnosti popolnega espressa

Preberite si naše najboljše nasvete za pripravo vrhunskega espressa. Odobrili puristi ...

Definicija

Ime govori samo zase: espresso mora biti sveže pripravljen in postrežen v majhni segreti skodelici, treba ga je zaužiti takoj. Kava espresso je napitek, poln nežnosti. Koncentracija aromatičnih not ga razlikuje od katerega koli drugega izuma.

»Kava espresso je napitek, poln nežnosti.«

Espresso je v prvi vrsti raztopina, ki jo sestavljajo različni elementi (kisline, beljakovine, maščobe itn.). Je tudi emulzija, saj vsebuje olja z okusi, ki dajejo kavi telo in božajo naše brbončice. In končno, espresso je »suspenzija« zaradi goste plasti pene lešnikove barve, ki prekriva kremo.

Dva ključna elementa za pripravo odličnega espressa

Kadar je čas ekstrakcije kave predolg, nastane prekomerno ekstrahirana kava z veliko kofeina, grenkega in težkega okusa. In obratno, kadar je čas ekstrakcije kave prekratek, nastane premalo ekstrahiran, kisel in blag espresso.

Finost mlete kave lahko vpliva na čas ekstrakcije, volumen in okus. Za kavo espresso mora biti kava dovolj drobno mleta, da hitro dosežemo optimalno ekstrakcijo vseh okusov kave.

»Predolg čas ekstrakcije povzroči preveč ekstrahirano kavo.«

Predolg čas ekstrakcije povzroči preveč ekstrahirano kavo

• 7 g (+/– 0,5 g) drobno mlete kave
• Temperatura vode na izhodu iz aparata med 88 in 92 °C
• Izhodni tlak 9 barov
• Velikost skodelice med 25 in 30 ml za »italijanski« espresso / 60 ml za »francoski« espresso
• Čas ekstrakcije 25 sekund (+/‒ 5 s)

Za popolno doživetje espressa preizkusite naše aparate za espresso s kavnim mlinčkom. V njih je zbrana vsa Krupsova strokovnost priprave kave, da bi vam zagotovili popoln espresso.

Članek iz Illycaffè Francija